😎 Zomervakantie!🌞
Bestellingen tussen 13 juli en 4 augustus worden op 5 augustus verzonden.
De online cursus Vlaamse Gebarentaal wordt automatisch geactiveerd, zo kan je meteen aan de slag. Fijne vakantie!


Hoe VGT Leren is gegroeid

Eerst iets meer over Bart

Bart is getrouwd met Liesbeth sinds 2013 en eind 2016 wordt hun dochter geboren, Mila. Er volgen nog twee jongens, Floris in 2020 en Gijs in 2021. Bart is de enige dove in zijn gezin. Gelukkig verloopt de communicatie thuis vlot via Vlaamse Gebarentaal. Ook zijn familie kan goed Vlaamse Gebarentaal. Zijn ouders zijn hier vanaf zijn geboorte voorstander van. Ze hebben namelijk twee dove kinderen. Bart, en ook zijn zus, Tinne. Ze hebben beide het Syndroom van Usher, type 1.

Bart en Tinne werken allebei bij Prospector. Dat is een grafisch familiebedrijf, opgericht in 1989 door hun vader, Jan Van Looveren. Ook Tim, de man van Tinne werkt hier tot 2021. In 2016 gaat Jan met welverdiend pensioen en ze leren Jenny, de vriendin van hun nicht, Charlotte, kennen. Jenny komt bij Prospector werken en leert veel bij op allerlei vlakken. Ook haar talenknobbel wordt nog eens goed wakker geschud. Ze leert Vlaamse Gebarentaal van haar collega’s, zodat ze vlot kunnen communiceren met elkaar.

In 2017 beseft Bart meer en meer hoe belangrijk de communicatie is met mensen buiten zijn gezin en familie. Doorheen de week gaat hij namelijk zijn dochter van de opvang halen en wil hij, net als Liesbeth, weten hoe Mila haar dag was. Bovendien wil hij de buren leren kennen. Ook hier is de communicatie voor de nieuwe mensen niet altijd evident. Bart gaat op zoek naar een online aanbod om deze mensen een basis Vlaamse Gebarentaal mee te geven. Tot zijn verbazing is er bitter weinig te vinden. En dan


28 oktober 2017
Eerste post op Facebook
momenteel +11.000 volgers

Bart maakt een Facebook-pagina aan: VGT Leren. Hij post meteen enkele video’s met gebaren. Al snel merkt hij dat de interesse groot is. Mensen over heel Vlaanderen beginnen de pagina te volgen. Niet enkel doven en hun omgeving, ook mensen met interesse voor de taal of uit sympathie volgen geboeid mee.
26 april 2018*
Subsidie voor 1 jaar
via de Adviescommissie VGT

Een paar maanden later gebeurt nog steeds hetzelfde, Bart maakt video’s in VGT en het aantal volgers blijft toenemen. Tot hiertoe maakt hij de video’s in zijn vrije tijd. Hier willen we met Prospector verandering in brengen.

In januari dienen we een subsidieaanvraag in via de adviescommissie VGT. Met een gunstig advies van de Vlaamse overheid krijgen we een budget voor 1 jaar. Vanaf nu kan er dus tijdens de werkuren gewerkt worden aan leuke ideeën. Het hoofddoel is om VGT bekend te maken. Na dit jaar is het volgersaantal gestegen naar +6000 volgers. Ook onze passie om VGT bekend te maken blijft groeien en dat wordt opgemerkt binnen de Doven­gemeenschap.

*26 april is een symbolische dag. Dan viert de Vlaamse Doven­gemeenschap de culturele erkenning van Vlaamse Gebarentaal. Die erkenning werd op 26 april 2006 gegeven door het Vlaams Parlement.
22 september 2018
Hand van Vlaanderen
(individuele) prijs gewonnen,
uitgereikt door Doof Vlaanderen

Op Wereld­dovendag wordt naar jaarlijkse traditie de ‘Hand van Vlaanderen’ uitgereikt door Doof Vlaanderen. Deze geven ze aan een persoon of groep die zich het afgelopen jaar heeft ingespannen voor de Vlaamse Doven­gemeen­schap. Bart wint de individuele prijs en is hier heel trots op! Deze waardering geeft extra motivatie om nog meer mensen kennis te laten maken met VGT.1 december 2018
Oprichting VGT Leren vzw

VGT Leren vzw wordt opgericht. Vanaf dit moment zijn we officieel een vereniging zonder winstoogmerk en kunnen we meer richtingen uit om ons hoofddoel na te streven. Dit gebeurt in combinatie met Prospector.
22 maart 2019
Cursus Handalfabet
met vier levels

De online cursus Handalfabet wordt gelanceerd. Vol spanning wachten we af wat mensen ervan vinden. Het is een succes en met deze inkomsten kunnen we nieuwe dingen maken.
20 mei 2019
Wenskaarten met
Vlaamse Gebarentaal
12 unieke kaarten

Enkele maanden later brengen we wenskaarten met VGT uit. Ook dit kan onze volgers bekoren. We krijgen massaal positieve reacties en dit geeft ons de moed en zin om het nog groter te zien.
20 januari 2020
Cursus Vlaamse Gebarentaal
met diverse thema's om de basis
van VGT onder de knie te krijgen

Het vraagt veel overleg, denk- en opzoekingswerk, geduld en door­zettings­vermogen, maar op 20 januari 2020 is het eindelijk zover: we laten onze online cursus Vlaamse Gebarentaal los op de wereld. Hieraan meewerken was voor Jenny de ideale leerschool om VGT nog beter te leren kennen!7 mei 2020
GIFs

Inmiddels zit het in ons DNA: we blijven zoeken naar nieuwe manieren om VGT bekend te maken. Wat is bijna voor iedereen toegankelijk? Aha, GIFs! Intussen is de populairste GIF, die van goede­morgen, bijna 900 000 keer bekeken. Dat is ongelooflijk, toch?22 oktober 2020
Deelname De Warmste Week met #gebaarvriendelijk

In oktober 2020, volop in coronatijd, beslissen we om ook een initiatief op poten te zetten voor De Warmste Week. Het algemene thema is persoon­lijke inzet tonen. We doen een oproep aan iedereen om zichzelf te filmen terwijl ze het gebaar ‘bedankt’ gebaren en dit op sociale media te delen met de hashtag #gebaarvriendelijk. Zo helpt elke deelnemer ons om bewustzijn te creĂ«ren rond Vlaamse Gebarentaal en de communicatie met doven en slecht­horenden. Het is hart­verwarmend om te zien hoeveel mensen deelnemen aan onze actie.
10 juni 2021
Pakket Voetbal
uitbreiding cursus Vlaamse Gebarentaal

De online cursus VGT blijft het goed doen en naar aanleiding van het EK voetbal lanceren we het cursuspakket Voetbal. Want als de Rode Duivels moeten spelen is het hele land bezig met voetbal. Dat kan vanaf dit moment ook in gebaren!12 augustus 2021
Video's met gesproken Nederlands
nog toegankelijker voor horenden

We willen dat onze video’s toegankelijk zijn. Daarom voorzien we altijd ondertiteling. Maar dit kan nog beter. Jenny spreekt ze vanaf nu ook in. Zo kunnen horenden zich concentreren op de gebaren, in plaats van de ondertiteling. Wie toch liever niets hoort om te oefenen, kan zijn geluid uitzetten. Vanaf nu zijn onze video’s dus volledig toegankelijk voor horenden. We hopen stiekem dat zij hier een voorbeeld aan nemen en hun video’s ook toegankelijker maken voor doven.


6 september 2021
Pakket Dieren beschrijven
uitbreiding cursus Vlaamse Gebarentaal

Beestig nieuws: het pakket Dieren beschrijven staat online en is de perfecte aanzet om te leren visualiseren. Door de dingen visueel voor te stellen, kan je meer gebaren dan je op het eerste zicht misschien zou denken.9 september 2021
Pakket Korte verhalen
uitbreiding cursus Vlaamse Gebarentaal

Waarom niet nog een extra cursuspakket, toch? Bij het pakket Korte verhalen ligt de focus op alle­daagse dingen vertellen, zodat je nieuwe mogelijkheden ontdekt in VGT. Weer een verfrissende insteek.21 september 2021
Gebarenkaarten
set van 380 kaarten

Tot hiertoe is bijna alles wat we aanbieden digitaal: video’s, online cursussen en GIFs. Alleen de wenskaarten met VGT kunnen ‘offline’ gebruikt worden. We willen mensen ook aan het leren zetten, zonder dat ze internet nodig hebben. Daarom komen we op de proppen met gebaren­kaarten. Een set met 380 gebaren die ook allemaal in onze cursus VGT zitten. Bovendien staat op elke kaart een QR-code waarmee je het gebaar in een video kan bekijken. Met deze kaarten is spelplezier verzekerd! Tinne weet wat doen. Ze volgt alle bestellingen nauwkeurig op en zorgt ervoor dat elke besteller zijn gebaren­kaarten goed ontvangt. Na amper 6 dagen is de eerste druk uitverkocht, onvoorstelbaar!9 december 2021
Verjaardagskalender
met bucketlist
met 46 uitdagingen

De feestdagen naderen en we komen met een nieuw product naar buiten: een verjaardagskalender met bucketlist in VGT. Ideaal om het nieuwe jaar met een goed voornemen te starten: je jaar vullen met VGT. Bij elke maand staat een QR-code om gebaren te leren. Met de bucketlist kan je ook aan de slag. Zo houd je je motivatie om VGT te leren hoog. Twee vliegen in Ă©Ă©n klap!
24 april 2022
Workshop op VGT-kermis
georganiseerd door Doof & Jong Vlaanderen

Van Doof & Jong Vlaanderen krijgen we de vraag om een workshop te geven op hun VGT-kermis. Dit is nieuw voor ons. Voor het eerst geven we een workshop, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Het is een leuke en leerrijke ervaring!
24 augustus 2022
Poster
om VGT zichtbaarheid te geven

We blijven denken hoe we meer mensen kunnen bereiken met VGT. In augustus 2022 lanceren we onze poster. Iedereen die wil, kan er gratis Ă©Ă©n aanvragen. Zo worden we enorm geholpen, want overal waar de poster hangt, wordt hij gezien. En zo wordt VGT ook meer gezien, al is het maar met vier gebaren.
16 september 2022
Pakket Kennismaking
met VGT

Hoe kunnen we in een notendop een duidelijk beeld geven van hoe VGT in elkaar zit? Het antwoord hierop gieten we in het cursus­pakket Kennismaking met VGT.
22 september 2022
Webinar Kennismaking
met VGT

Als kers op de taart geven we een webinar over het cursuspakket Kennismaking VGT. Meer dan honderd mensen volgen de webinar en de reacties zijn positief! Zelfs onze eigen omgeving leert nog dingen bij.
28 oktober 2022
Vijfjarig bestaan

Ons vijfjarig bestaan laten we niet ongemerkt voorbij gaan. Graag bedanken we jullie voor het leren van Vlaamse Gebarentaal en het bewustzijn hierrond. Hier doen we het voor. Bedankt ook voor de vele steun in de vorm van likes, het delen van berichten en het helpen verspreiden van Vlaamse Gebarentaal! Met veel plezier werken we dit jaar verder aan nieuwe projecten. Volg ons op sociale media, schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!
Nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alle nieuwe video's en/of nieuws!
Voor meer informatie verwijzen wij je naar onze Privacy StatementVolg je ons al?

Facebook - Instagram - YouTube - TikTok