😎 Zomervakantie!🌞
Bestellingen tussen 13 juli en 4 augustus worden op 5 augustus verzonden.
De online cursus Vlaamse Gebarentaal wordt automatisch geactiveerd, zo kan je meteen aan de slag. Fijne vakantie!

Met welke hand moet ik gebaren?

Gebaren doe je met je handen, dat is duidelijk. Maar doe je dat met één of twee handen? Met links of rechts? Welke hand dient voor wat? En wat met linkshandigen? Of wat als je hand of vingers niet meer zo beweeglijk zijn? Lees hier de antwoorden.

Voor Vlaamse Gebarentaal heb je twee handen nodig, maar er zijn veel gebaren die je sowieso met één hand uitvoert, zoals bijvoorbeeld HALLO, DANK U, … Voor deze gebaren kies je je beste hand om te gebaren, net zoals je schrijft met links of rechts.


HALLO
rechtshandig
HALLO
linkshandig

Er zijn ook veel tweehandige gebaren, zoals bijvoorbeeld ZWEMMEN, AUTO, … De handen bij dit soort gebaren zijn meestal elkaars spiegelbeeld. De correcte uitvoering van deze gebaren is met twee handen.


ZWEMMEN
AUTO

Er zijn ook gebaren waarbij je andere hand meer als ondersteuning dient. Je actieve hand is de hand die je het meeste gebruikt (links-of rechtshandig). Zie hieronder het voorbeeld van BOOM. Je ziet duidelijk dat het gebaar afkomstig is van de stam en takken. Dat is het belangrijkste deel en doe je met je actieve hand. De andere hand stelt de grond voor waar de boom opstaat. Dat is de passieve hand. Deze kan eventueel wegvallen. Bij WOORD geldt dit ook.


BOOM
met passieve hand
BOOM
zonder passieve hand


WOORD
met passieve hand
WOORD
zonder passieve hand


Tot zover dus hoe je je handen gebruikt in VGT. Maar zoals bij alle regels, zijn er ook uitzonderingen. Als je een situatie schetst, speelt de locatie of richting soms een belangrijke rol. In dat geval kan je best gebaren met de hand aan de ‘juiste’ kant. Zo is het visueel sterker. Kijk maar naar onderstaande voorbeelden. Hier hoef je dus niet met je beste hand te gebaren, maar met de meest logische hand.


Het vliegtuig komt van rechts.
met rechterhand
Het vliegtuig komt van links
met linkerhand

Maak je je zorgen omdat je één hand niet goed kan gebruiken? Gebruik gewoon je arm ter ondersteuning. Zo zal men jou sneller begrijpen. De context en je mondbeeld helpen ook heel veel, kijk maar naar het voorbeeld hieronder.FIETSEN
FIETSEN
met één hand en ondersteunende armbeweging

Conclusie

Gebaren doe je met twee handen, tenzij het niet nodig is of als je niet anders kan. Gebruik je actieve hand bij eenhandige gebaren. Je weet van jezelf of je links- of rechtshandig bent. Er is dus geen juiste of foute hand. Elk gebaar kan je met links en/of rechts gebaren. Tot slot: oefen gebaren totdat je ze vlot kan en kent. De online cursus, gebarenkaarten of gebarenwaaier kunnen je hierbij helpen.

Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉