😎 Zomervakantie!🌞
Bestellingen tussen 13 juli en 4 augustus worden op 5 augustus verzonden.
De online cursus Vlaamse Gebarentaal wordt automatisch geactiveerd, zo kan je meteen aan de slag. Fijne vakantie!

Is Vlaamse Gebarentaal leren moeilijk?

Het antwoord is ja en nee. Lees hier waarom. Het is niet moeilijk, iedereen kan gebaren. Het is leuk én leerrijk. Hoe meer gebaren je leert, hoe leuker het wordt. Toch kan je er soms door omvergeblazen worden in het begin. Het is een uitdaging, omdat het een visuele taal is. Je moet plots je handen gebruiken in plaats van je stem. Dat is een drempel waar je even over moet. Eens je dit durft, ben je op de goede weg. Probeer eens met onze demo van de online cursus. Klik hieronder op 'START' om te beginnen.

En, vond je het leuk om gebaren te leren? Wie weet heb jij net een nieuw talent ontdekt! Als je begint met leren, ben je gefocust op de gebaren zelf. Dat is al heel goed! Probeer de oefening nu eens opnieuw, maar dan mét passende mimiek en mondbeeld erbij. Of misschien was je daar al mee bezig? Dit is iets wat in het begin vaak vergeten wordt.

Het is net als leren fietsen: je moet aan veel denken. Je hand(en) goed houden, op de goede plaats met de juiste beweging en passende mimiek. Maar oefening baart kunst. Eens je het kan, moet je er niet meer zo over nadenken en zal je merken dat het vanzelf gaat.

Daarnaast heb je ook nog de grammatica. Je kan Nederlandse zinnen niet gewoon woord voor woord vertalen naar gebarentaal. Dan haal je twee talen door elkaar en maak je het jezelf onnodig moeilijk. Hier een voorbeeld van een Nederlandse zin:

Het vliegtuig maakt een bocht.

Het vliegtuig
maakt een bocht
Letterlijke vertaling
vanuit het Nederlands


Zoals je ziet, is het heel visueel. Met het gebaar voor vliegtuig, toon je gewoon dat het vliegtuig een bocht maakt. Je kan het bekijken als een film, die ook visueel verteld wordt.

Er zijn bij VGT elementen die in het begin even moeilijk zijn. Zo heb je bijvoorbeeld simultaan gebaren. Dat betekent dat je op hetzelfde moment een boodschap geeft met bijvoorbeeld zowel je handen als met je mimiek. Een voorbeeld zie je hieronder. Er wordt hetzelfde gebaar gebruikt (ik), maar de betekenis is helemaal anders door de mimiek die erbij komt.

Ik niet
Ik wel

Je kan zelfs ook op hetzelfde moment meerdere gebaren tonen. Voorbeelden hiervan vind je terug in onze online cursus.

Wat het nog moeilijk kan maken, zijn de varianten in gebarentaal. Zo gebaren ze in Brugge bijvoorbeeld anders dan in Limburg. Je kan het vergelijken met dialecten. Ook heeft iedere persoon zijn eigen stijl van gebaren, net zoals je bij gesproken taal sommige mensen goed begrijpt en andere minder. Het positieve hieraan is dat Vlaamse Gebarentaal visueel is. Als je visueel leert denken, zal je gebaren sneller begrijpen. Met een basis VGT kom je al ver. Daarom kunnen doven gemakkelijk contact leggen met doven uit andere landen. Ze kunnen zich visueel duidelijk maken.

In het begin ken je natuurlijk niet alle gebaren. Blijf niet vasthangen als iemand een gebaar doet dat je niet kent. Probeer uit de context en de vorm af te leiden wat het gebaar is of vraag even wat het betekent als je echt geen idee hebt.

Conclusie

Beginnen met Vlaamse Gebarentaal leren is niet moeilijk, maar je zal tijd nodig hebben om te wennen aan de snelheid, de grammatica en het zelf gebaren. Je zal zien: eens begonnen, is half gewonnen! Duik in onze online cursus of ga aan de slag met de gebarenkaarten of gebarenwaaier.

Eens je de klik gemaakt hebt van het visuele denken, ben je al een eind ver. In de online cursus vind je tal van voorbeelden, zodat je stap voor stap visueler leert denken. Hierdoor wordt alles duidelijk en zal je Vlaamse Gebarentaal beter begrijpen en gebaren beter kunnen onthouden.

Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉