Wist je dat er een woordenboek bestaat voor VGT?

Wil je weten wat een bepaald woord in Vlaamse Gebarentaal is of zag je een gebaar in VGT en vraag je jezelf af wat het betekent? Ontdek hier hoe je gebaren kan opzoeken in het online woordenboek van het Vlaams GebarentaalCentrum. Onderaan in dit artikel vind je handige tips om nog meer uit het woordenboek te halen.


Zoek door een woord in het zoekveld te typen

Je kent het vast wel: je hebt een woord in gedachten, maar weet niet wat het gebaar hiervoor is. Ga naar woordenboek.vlaamsegebarentaal.be en geef je woord in bij het zoekveld, bv. ‘groot’. Je krijgt meteen de zoekresultaten. Boven elk resultaat zie je in welke provincie men het gebaar gebruikt.

Let op: denk aan de context. Bijvoorbeeld: bij de zoekresultaten van ‘groot’ zijn er twee Vlaamse varianten; het eerste gebaar is met een platte hand van onder naar boven en het tweede gebaar is met gespreide vingers iets in de breedte demonstreren. Als je zegt dat een kind ‘groot’ is geworden, neem je het eerste gebaar hiervoor. Een kind/persoon is namelijk groot in de hoogte, niet in de breedte. Als je zegt dat je een groot huis zag, is dat wel in de breedte. Het huis heeft namelijk veel ruimte. Welk gebaar voor ‘groot’ je nodig hebt, is dus afhankelijk van wat je wil vertellen.

Zoek op handvorm en/of locatie

Deze zoekfilters zijn erg handig als je een gebaar zag, maar de betekenis niet kent. Klik op de handvorm die het gebaar had. Mogelijks heb je hierna nog te veel resultaten. Je kan nog specifieker filteren door ook een locatie, provincie en zelfs categorie aan te duiden om het aantal resultaten te verkleinen.

Zoek op categorie

Met deze filter kan je een bepaalde categorie aanduiden. Zo kan je snel over een bepaald thema veel gebaren vinden. Enkele categorieën: kleuren, tijd, cijfers, …
Tip: gebruik deze filter in combinatie met de filter ‘zoek op provincie’. Zo krijg je enkel de gebaren die in jouw provincie gebruikt worden. Anders krijg je te veel resultaten voor dezelfde woorden, omdat de gebaren voor alle provincies worden getoond.

Zoek op provincie

Ben je vooral geïnteresseerd in de gebaren van je eigen provincie? Gebruik dan deze filter. Onderaan worden ook alle zoekresultaten weergegeven die voor heel Vlaanderen gelden. De Vlaamse varianten worden in alle provincies gebruikt, met als gevolg dat de meeste mensen deze gebaren kennen.

Handige hulpmiddelen

Bij elke video kan je de volgende opties aanklikken:
  • Schildpad: Het gebaar wordt traag gedemonstreerd.
  • Pijltjes: Het gebaar blijft zich herhalen (loop).
  • Cloud met pijl: Je downloadt de betreffende video. Handig om te bewaren of gebruiken.
  • Vier hoeken: Bekijk de video op volledig scherm.
  • Knop ‘Toon detail’: Je krijgt een overzicht van het gebaar; welke handvorm wordt er gebruikt, wat is de locatie, in welke categorieën is dit gebaar opgenomen, ...

Staat wat je zoekt niet tussen de resultaten?

Kijk dan eens onderaan bij 'Bedoelde je misschien:'. Hier staan suggesties die mogelijks verwant zijn aan je zoekopdracht. Zo vind je bijvoorbeeld geen resultaat voor 'afspraken', maar bij de suggesties staat er wel 'afspraak/afspreken'.

Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉