Wil je trager gebaren? 🙏

Hoe handig zou het zijn als je het tempo van je gesprekspartner zelf kon bepalen? Het gebeurt vaak dat (beginnende) gebarentaligen een bepaald gebaar niet kennen of gewoon nog meer denktijd nodig hebben om iets te begrijpen.

Vraag om trager te gebaren

Goed nieuws: je kan het tempo van je gesprekspartner bepalen! Niet met een knopje waarmee je de snelheid regelt, maar wel door het gewoonweg even te vragen. Merk je na een tijd dat het wat sneller mag, geef dit dan ook aan. Zo daag je jezelf uit en zal je uiteindelijk ieders tempo kunnen aanhouden.

Laat het op tijd merken als je iets niet begrijpt en/of probeer de context te begrijpen

Het valt wel eens voor dat je een bepaald gebaar of misschien een hele uitleg niet begrijpt. Geef dit dan tijdig aan. Anders blijf je jezelf vaak afvragen wat het betekent en volg je de rest van de uitleg niet meer volledig. Vaak is het nog beter om dit van je af te zetten en het gesprek verder te volgen. Zo zal je de context beter begrijpen en wordt uiteindelijk veel duidelijk. Als dit niet lukt, vraag je best toch even na wat het gebaar betekent.

Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉