Welk type gebarentalige ben jij?

Wat doe jij als je een gebarentalige tegenkomt? Bekijk deze video en beslis wat het dichtst bij jouw gedrag in de buurt komt. Van doorpraters, weglopers en flauwe moppentappers tot vingerspellers en vlot gebarentaligen.


De wegloper

Je hebt geen idee wat er aan de hand is of bent in paniek voor de confrontatie met gebaren. Je loopt weg en hoopt dat de gebarentalige een ander 'slachtoffer' vindt om tegen te gebaren. Je hebt de gebarentalige in de gaten en probeert hem zoveel mogelijk te ontwijken.

De nietszegger

Als iemand tegen jou gebaart, ben je aan de grond genageld. Je voelt je ongemakkelijk en staart wat zenuwachtig in het rond. In jouw hoofd is een error gaande en je weet niet waaraan of waaraf. Zodra je goed en wel beseft wat er gaande is, is de persoon meestal al met iemand anders aan het gebaren.

De lichaamstaler

Jij maakt gebruik van lichaamstaal en durft je volledige lichaam hiervoor in de strijd te gooien. Met veel mimiek en grootse gebaren maak je jezelf duidelijk. Dit type worden veel mensen pas als ze veel gedronken hebben.

De doorprater

Jij vertrouwt helemaal op de liplees-skills van gebarentaligen. Je doet gewoon je uitleg zoals je tegen iemand anders zou doen. Als je gesprekspartner kenbaar maakt dat hij je niet begrijpt, herhaal je simpelweg de uitleg.

De taalwisselaar

Als je merkt dat je gesprekspartner je niet begrijpt, schakel je over op de talen die je nog spreekt: Engels, Frans, .... VGT staat niet op je gekende lijstje en zo wordt het hoe langer hoe meer verwarrend.

De articuleerder

Je hebt geleerd om extra te articuleren tegen een gebarentalige. Jouw mondspieren worden hierbij aan alle kanten getraind in de hoop dat de gebarentalige je goed begrijpt.

De vlotte VGT'er

Jij kan vlot Vlaamse Gebarentaal en bent meteen mee in het gesprek. De communicatie verloopt perfect. Je kan het hebben over koetjes en kalfjes, maar ook diepgaandere thema's kan jij vlot in VGT bespreken.

De Nederlands met gebaren gebruiker

Jij leerde vroeger Nederlands met gebaren en kan hiermee goed communiceren met gebarentaligen. Als je een gesprek volgt tussen twee vlotte VGT'ers merk je dat je niet altijd helemaal mee bent.

De SMOG'er

Je Spreekt Met Ondersteuning van Gebaren. Door je ervaring met personen met een beperking heb je SMOG geleerd. Zo kan je beter met hen communiceren. Je gebaart in SMOG tegen een gebarentalige in de hoop dat SMOG en VGT niet zoveel van elkaar verschillen. Toch blijken deze twee totaal verschillend te zijn.

De enkele-woordjes-VGT'er

Je hebt in het verleden enkele gebaren geleerd en kan deze na even nadenken demonstreren. Als je demonstratie afgelopen is, is het gesprek meestal ook ten einde omdat je voor de rest niet echt VGT kan.

De flauwe moppentapper

Je kent enkel gebaren van woorden die je heel grappig vindt. Van 'kaka' tot 'seks'. Bij elk gebaar lach je je te pletter. Vervolgens neem je afscheid.

De eigen-naam-vingerspeller

Je kan je eigen naam spellen en toont dit trots. Letters die niet in jouw naam komen horen vaak niet in jouw handalfabet thuis.

De vingerspeller

Jij vingerspelt erop los. De gebarentalige mag bij jou aan het lezen gaan, want elke letter van elk woord vorm jij probleemloos met je hand. Een gebaar voor de woorden die je spelt ken je vaak niet, want je kan ze toch gewoon vingerspellen?

Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉