Taalbattle Nederlands vs
Vlaamse Gebarentaal

Ken jij de voor- en nadelen van deze talen al? Bart en Jenny krijgen 9 uitdagingen die ze elk in hun moedertaal uitvoeren. Hierdoor worden de verschillen meteen duidelijk.

#1 Communiceren met de buschauffeur

In het Nederlands kan dit zonder problemen. De buschauffeur begrijpt je. In VGT is dit moeilijker. Als je geluk hebt, is het een buschauffeur die VGT kan. Dat is dan natuurlijk geweldig. In dit geval had de buschauffeur dove familie en kon hij een beetje gebaren. Er zijn trouwens ook dove buschauffeurs.

#2 Communiceren door het raam

Dit is geen gemakkelijke opgave in het Nederlands. Als je geluk hebt, begrijpt of hoort de andere jou, maar ideaal is het alleszins zeker niet. In VGT is dit een fluitje van een cent. Er is geen probleem.

#3 Communiceren zonder oogcontact

Oogcontact is essentieel bij VGT. Zonder oogcontact heb je geen communicatie. Bij een bord moet je de info dus eerst zelf bekijken en vervolgens uitleggen, gericht naar je gesprekspartner. In het Nederlands kan je wel iets uitleggen zonder oogcontact.

#4 Tv kijken

Zonder ondertiteling of gebarentolk kan je er weinig van begrijpen als je doof bent. Gelukkig zijn er veel programma’s die ondertiteling voorzien en zelfs enkele waarbij een gebarentolk aanwezig is. Dit mag natuurlijk altijd meer zijn! Als je hoort, kan je zonder problemen tv kijken.

#5 Communiceren in het donker

In het donker kan je niets zien. Je moet licht hebben om te communiceren in VGT. Praten (Nederlands) gaat wel in het donker.

#6 Communiceren vanop afstand

Je kan roepen in het Nederlands, maar vanop afstand is het moeilijk om elkaar goed te begrijpen, zeker als het verkeer druk is. In VGT is dit gemakkelijk, zolang je elkaar maar kan zien.

#7 Communiceren met je handen vol

Als je gaat winkelen en je hebt je handen vol zakken, kan je in het Nederlands gewoon praten. In VGT gaat dit niet. Je moet de tassen neerzetten, zodat je je handen vrij hebt om te gebaren.

#8 Communiceren in een discotheek

Hier is veel lawaai. Hierdoor kan je elkaar slecht horen. Communiceren in het Nederlands gaat dus niet zo vlot. In VGT gaat dit zonder problemen. Wist je dat doven de trillingen van de muziek kunnen voelen? Vooral de bass geeft hen het ritme mee.

#9 Communiceren zonder geluid

In sommige ruimtes moet je stil zijn. Denk maar aan de bibliotheek of de bioscoop. In VGT kan je hier ongestoord een gesprek hebben. Dit maakt geen geluid. In het Nederlands moet je stil zijn of fluisteren. Dat is niet zo aangenaam.

Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉