Met welke hand moet ik gebaren?

Gebaren doe je met je handen. Dat is duidelijk. Maar doe je dat met twee handen of met één hand? Welke hand dient voor wat en wat als je een hand mist? Je ontdekt alle handige info hier.


Hoe zit het met linkshandigen?

Gebaren kan je zowel links- of rechtshandig. Er is een actieve en een passieve hand. Je actieve hand is de hand waarmee je het meeste gebaart. De passieve hand dient meer als ondersteuning. Je kiest dus je beste hand als actieve hand. Net zoals je schrijft links of rechts. Deze wissel je niet af.

Kan je gebaren met één hand?

Gebaren met één hand kan zeker. Er zijn veel gebaren die je sowieso met één hand uitvoert. Andere gebaren vragen om een tweede (passieve) hand. Toch kan je deze ook zonder tweede hand gebaren, als het niet anders kan. Als je een glas vast hebt, kan je bijvoorbeeld maar één hand gebruiken.

Zijn er veel gebaren met twee handen? Kan je deze ook met één hand gebaren?

Ja, er zijn veel gebaren waarbij je je twee handen gebruikt. Er is steeds een actieve hand en een passieve hand. De actieve hand is het belangrijkste. Neem nu het gebaar voor ‘boom’:
Je houdt je hand rechtop en steekt je vijf vinger uit. Je arm stelt de stam voor en je vingers zijn de takken. Je andere arm houdt je hieronder alsof het de grond is. Het belangrijkste deel is natuurlijk de hand die de boom voorstelt (actieve hand). De hand/arm die de grond voorstelt kan je weglaten (passieve hand). Dan is het gebaar nog steeds duidelijk. Het stoort dus niet echt als de passieve hand wegvalt.
"Veel gebaren met twee handen zijn elkaars spiegelbeeld."

Kan je gebaren als je geen hand hebt of vingers die je slecht kan bewegen?

Ja, je kan je arm gebruiken en bewegen op de plaats waar normaal je hand komt. Als je bijvoorbeeld 'zwemmen' doet, kan je dit ook duidelijk maken door de zwembeweging met je arm uit te voeren.

Veel gebaren met twee handen zijn elkaars spiegelbeeld. Dit is ook zo bij het gebaar 'zwemmen'. De ene hand doet exact hetzelfde als de andere. Je beweegt met je beide handen alsof je schoolslag zwemt. Als je hier één hand van weglaat, zal de andere je ook begrijpen. Als je twee handen vrij hebt, gebaar je dit best met beide handen, maar er zijn situaties waarbij dit niet kan. Je gebaart meestal met één hand als je iets vast hebt; een glas, je smartphone, een baby of iets anders. Het kan ook zijn dat je een gebroken arm hebt of dat je geen hand meer hebt of enkele vingers mist. Op deze manier kan je nog steeds duidelijk gebaren.

Mag je afwisselen van hand?

Nee, je hebt één dominante hand waarmee je bijvoorbeeld een woord vingerspelt. Het is niet de bedoeling om bij elke letter te wisselen van hand. Dit is verwarrend voor je gesprekspartner. Ook voor jezelf is dit niet zo praktisch. Er zijn uitzonderingen waarbij sommige mensen weleens wisselen van hand. Bv. als je twee zaken wil benoemen zoals 'doof' of 'slechthorend'. Hierbij kan je het ene begrip links gebaren en het andere rechts. Dit is eerder uitzonderlijk. Je kan evengoed met dezelfde hand beide gebaren vormen.


Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉