Internationale Dag van Gebarentalen

Een dag in teken van Gebarentalen, fantastisch toch? In december 2017 verklaarde de VN 23 september als Internationale Dag van Gebarentalen. Zo worden gebarentalen onder de aandacht gebracht. Dit zorgt voor meer bewustzijn en gelijkheid.

Gebarentalen zijn gelijkwaardig aan gesproken talen

Het is nog steeds nodig om bewustzijn te creëren rond gebarentalen. Te vaak wordt ten onrechte gedacht dat gebarentalen minderwaardig zijn aan gesproken talen. Net als gesproken talen zijn gebarentalen natuurlijk ontstaan door het contact tussen verschillende mensen, in dit geval dove mensen. Elke gebarentaal heeft zijn eigen grammatica. Er zijn natuurlijk verschillen met gesproken talen, maar dat heb je onderling bij gesproken talen ook. Jarenlang werden gebarentalen onderdrukt, waardoor er nog niet zoveel onderzoek naar gedaan is als bij gesproken talen. Op 26 april 2006 werd Vlaamse Gebarentaal in België cultureel erkend. Dat is een goed begin. Er zijn al tientallen jaren onderzoeken naar VGT, maar op papier is er momenteel nog minder van geweten dan van het Nederlands. Het VGTC is bezig met een woordenboek VGT op te maken. Die website wordt nog steeds aangevuld.

Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉