Het mooiste cadeau voor doven

Bart toont je het ultieme cadeau voor doven. Misschien niet helemaal wat je verwachtte of net wel? Ontdek het hier en denk er eens goed over na. Iemand blij maken is één van de mooiste dingen die je kan doen. Heel veel succes ermee!

Zou jij de feestdagen liplezend willen doorbrengen?

Als de eindejaarsfeesten eraan komen, denken we meteen aan gezellig samenzijn met familie en bijbabbelen. Voor doven is dat niet anders, maar als de communicatie niet in Vlaamse Gebarentaal kan, moeten ze deze dagen constant liplezen. Dat is heel vermoeiend. Het vergt heel wat concentratie om een gesprek te volgen en alles begrijpen is zo goed als onmogelijk zonder om herhaling te vragen.

Het mooiste cadeau voor doven is...

Heb je een doof petekind of een ander doof familielid en wil je hem/haar een mooi cadeau geven? Het mooiste cadeau is dat jij in Vlaamse Gebarentaal met hen communiceert. Al zijn het maar enkele gebaren... Vlaamse Gebarentaal is voor hen het mooiste cadeau dat er bestaat. Vraag maar eens aan doven of ze een cadeau weten dat Vlaamse Gebarentaal overtreft. Dat kunnen ze niet vinden. Probeer maar iets te bedenken. Bovendien is Vlaamse Gebarentaal gratis. Misschien denk je nu 'Oké, maar het is niet simpel om gebarentaal te leren'. Alle begrip hiervoor, maar de basis van gebarentaal is simpel.
  1. Maak oogcontact.
  2. Dit is eigenlijk heel eenvoudig. Kijk een dove persoon aan als je met hem wil communiceren. Zo heb je onmiddellijk verbondenheid.
  3. Gebruik je mimiek
  4. Aan een gezichtsuitdrukking kan je al ontzettend veel aflezen. Lacht iemand of is hij droevig of boos? Dat verschil zie je meteen en dat kan je zelf ook.
  5. Gebruik je handen.
  6. Met wijzen kan je al veel duidelijk maken. Vlaamse Gebarentaal bestaat grotendeels uit wijsgebaren. Daarnaast kan je doen alsof je iets doet om het duidelijk te maken. Bv. Als je wil vragen of een persoon wil drinken wijs je en doe je alsof je drinkt. Met een vragende blik erbij is het duidelijk wat je bedoelt.
Als je de bovenstaande drie dingen doet, zal er een wereld opengaan voor de dove persoon. Misschien ook voor jezelf. De dove persoon zal zich goed voelen en misschien ook wat opener zijn. Je krijgt er dus zeker iets voor terug. Als je zo verder doet, zal je automatisch evolueren naar VGT. Daar zijn we zeker van. Bovendien hoef je niet in je eentje gebarentaal te leren. Je kan het ook aan familie en/of vrienden vragen. Zo kan je elkaar aanmoedigen. Hoe groter de groep, hoe meer steun je vindt bij elkaar en des te groter de kans dat je snel vooruitgang boekt. Wat denk je? Start je met het leren van VGT? We wensen je alvast fijne eindejaarsfeesten.

Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉