😎 Zomervakantie!🌞
Bestellingen tussen 13 juli en 4 augustus worden op 5 augustus verzonden.
De online cursus Vlaamse Gebarentaal wordt automatisch geactiveerd, zo kan je meteen aan de slag. Fijne vakantie!

De aandacht van doven trekken, hoe doe je dat?

Soms weten mensen niet goed hoe ze de aandacht van doven moeten trekken. Dan gebeuren weleens de raarste dingen. Ontdek hier wat wel en niet kan. Alle zaken die aangehaald worden, zijn al écht gebeurd (buiten het gooien met een steen, bij ons weten). Wist jij dit allemaal al?


Tikken op hoofd

Dit is niet aangenaam. Stel je voor dat een persoon steeds op je hoofd tikt als hij je wil aanspreken. Een beetje raar, toch?
Conclusie: fout!

Kietelen

Hahaha! Nee, eigenlijk is dit niet zo grappig in deze situatie. Doven die je goed kent, mag je natuurlijk kietelen om hen te plagen. Maar dit doe je niet om hun aandacht te vragen.
Conclusie: fout!

Duwen

Hoo, rustig maar! Duwen is nogal agressief. Niet oké dus. Dit kan veel vriendelijker als je even goed nadenkt. Zacht duwen is ook niet juist. Zo lijkt het alsof je hem/haar opzij wil duwen.
Conclusie: fout!

Tikken op schouder

Ja, perfect! Zo maak je op een beleefde manier duidelijk dat je de aandacht wil. De persoon weet ook meteen waar te kijken. Voor doven is dit de normaalste zaak van de wereld. Let op: Als je dit te zacht doet, is het bijna niet voelbaar. Je mag dus gewoon tikken.
Conclusie: juist!

Blazen

Het lijkt vreemd en toch gebeurt het. Mensen zijn het niet gewend om elkaar aan te raken en verzinnen de gekste dingen om dit niet te moeten doen. Ze weten echt van toeten noch blazen. Ah blazen dan maar? Nee, niet doen! Conclusie: fout!

Zwaaien voor gezicht

Zwaaien is op zich geen slecht idee, maar vlak voor het gezicht is dit niet aangenaam. Je verstoort het zicht en de persoonlijke ruimte.
Conclusie: fout!

Gezicht voor gezicht

Doven kunnen niet horen, maar wel zien. Ah, dan hou ik mijn gezicht vlak voor hun gezicht, zodat ze me zeker zien. Net zoals ik bij slechthorenden wat dichter bij hun oor ga staan, zodat ze me beter horen. Nee, niet doen! Dit verstoort het zicht en is binnen de persoonlijke ruimte. Conclusie: fout!

Ogen bedekken

Dit is zowat het ergste wat je bij een dove kan doen. Alle communicatie is nu weg. Niets horen én niets zien. Horenden kunnen nog via spraak communiceren, maar bij doven gaat dat niet. Niet doen dus!
Conclusie: fout!

Zwaaien

Zwaaien is ideaal om de aandacht te trekken als de persoon niet binnen handbereik zit om aan te tikken. De beweging valt op in de ooghoeken en dan kijkt men op. Conclusie: juist!

Hard kloppen

Als het onverwacht is en je klopt hard op tafel past dat niet. Dan laat je de persoon schrikken. Op tafel kloppen kan wel als je bijvoorbeeld al eerder in gesprek was en terug de aandacht wil. Door de trilling voelt men dat iemand om aandacht vraagt. Hard kloppen is niet nodig. Conclusie: fout!

Stampen op de grond

Dit kan, maar is afhankelijk van de context. Stel: je leest een boek en iemand stampt onverwacht op de grond. Je weet niet vanwaar het komt. Dat is niet aangenaam. Maar in een dagelijkse situatie, waar iemand een ‘vaste plaats’ heeft, kan het wel. Zoals bijvoorbeeld met je collega’s op het werk. Je werkt allebei aan een computer en dan stamp je op de grond. Door de trilling voelt je collega dat iemand de aandacht vraagt en kijkt op. Bij houten vloeren is de trilling beter voelbaar. Bij betonnen vloer minder. Conclusie: juist/fout!

Met het licht knipperen

Met de lichten knipperen wordt meestal in een grote zaal met veel mensen gedaan. Bij horende mensen kan je door een micro spreken en dan kijkt iedereen naar voor. Bij dove mensen doe je dit via de lichtschakelaar. Door met de lichten te knipperen kijkt iedereen naar voor. Heel visueel dus. Ook thuis kan je dit doen. Als de dove persoon weet waar de schakelaar staat, weet hij automatisch waarnaar te kijken.
Conclusie: juist!

Haar in de war brengen

Niet grappig! Net als het haar, zal de persoon compleet in de war zijn. Waarom zou je dit doen? Dit is niet respectvol.
Conclusie: fout!


Nog één belangrijk aandachtspunt

Nu weet je perfect hoe je wel of niet de aandacht van doven moet trekken! Zorg er wel voor dat je voldoende Vlaamse Gebarentaal kan, zodat je ook iets kan zeggen als je de aandacht hebt ;-) Misschien is onze online cursus VGT iets voor jou?

Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉