5 voordelen als je Vlaamse Gebarentaal leert

Vlaamse Gebarentaal biedt voordelen voor zowel dove als horende mensen. Ontdek hier hoe VGT jou rijker kan maken als persoon. Hier 5 voordelen of redenen waarom iedereen een basis Vlaamse Gebarentaal zou moeten leren

1 Toegankelijkheid

Je vergroot de toegankelijkheid voor dove mensen als je Vlaamse Gebarentaal leert. Hoe meer mensen VGT leren, hoe beter de communicatie. Zo draag je bij aan een inclusieve omgeving voor hen. Hierdoor krijgen ze meer mogelijkheden om deel te nemen aan de maatschappij en is er minder sprake van uitsluiting en discriminatie. Dit is een van de belangrijkste voordelen.

2 Beter begrip van taal en communicatie

Het leren van Vlaamse Gebarentaal kan ook helpen om een beter begrip te krijgen van taal en communicatie in het algemeen. Omdat gebarentaal visueel is, worden verschillende cognitieve processen geactiveerd bij het gebruik van deze taal. Je zal zo ook meer inzichten krijgen in de Nederlandse taal. Een goede training dus voor je hersenen. Je wordt je bovendien bewuster van mimiek, lichaamshouding en gebaren. Hiermee kan je jezelf duidelijker maken en anderen ook beter lezen. Dit bevordert je communicatie.

3 Sociale vaardigheden versterken

Omdat gebarentaal een andere manier van communiceren is dan gesproken taal, kan het leren van VGT helpen om te begrijpen hoe verschillende culturen communiceren en hoe er verbinding kan worden gemaakt met mensen die anders zijn dan wij. Omdat de focus bij het visuele ligt, kan dit er ook voor zorgen dat het je emotionele intelligentie vergroot en je meer empathie ontwikkelt.

4 Bredere inzetbaarheid

VGT is een troef op je cv, net als elke extra taal. Hierdoor ben jij als werknemer breder inzetbaar. Jouw kennis van VGT kan een groot voordeel zijn voor jobs in de gezondheidszorg, het onderwijs en andere gebieden waar interactie met dove mensen vaak voorkomt. Eigenlijk kan je binnen elke job in contact komen met dove mensen. Leer VGT en zorg mee voor een inclusieve en diverse werkplek.

5 Verrijking van het leven

Tot slot kan het leren van Vlaamse Gebarentaal ook gewoon leuk en verrijkend zijn. Het kan een nieuwe manier zijn om met mensen in contact te komen en om nieuwe vaardigheden te leren. Het kan ook helpen om te begrijpen hoe diversiteit bijdraagt aan de samenleving en hoe we samen kunnen werken aan een meer inclusieve maatschappij.
Wil jij eens proeven van Vlaamse Gebarentaal?

Schrijf je dan in voor één van onze workshops Kennismaking met VGT. Ontdek hoe je je handen meer taal kan geven. De plaatsen zijn beperkt tot 50 personen per locatie.

Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉