5 tips om VGT beter te begrijpen

Wees er als de kippen bij en bekijk de tips. Als je deze 5 tips toepast, zal je Vlaamse Gebarentaal gegarandeerd beter beheersen. Steek je handen uit de mouwen en probeer de tips uit.

#1 Kijk niet alleen naar gebaren. Probeer ze zelf ook uit.

Het is vaak leuk om een video in VGT te bekijken. Maar door alleen te kijken onthoud je minder. Je leert het best gebaren door ze zelf ook uit te proberen. Niet overtuigd? Steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag. Je zal het verschil snel merken.

#2 Onthoud gebaren beter door een reden aan het gebaar te koppelen.

Er zijn personen die de cijfers van het getal pi vanbuiten kunnen leren. Hier hebben ze een handige truc voor. Ze koppelen namelijk alle cijfers aan een eigen verhaal. Zo kunnen ze de cijfers gemakkelijker onthouden. Zo denken ze bijvoorbeeld aan iemands geboortedatum, hun klasnummer van vroeger, aantal broers en zussen, ... Op die manier krijgen de cijfers betekenis en zijn ze gemakkelijker te onthouden. Bij VGT kan je net hetzelfde doen. Kijk hoe het gebaar gaat en vraag je af waarom dit zo is. Als je dit begrijpt, is het veel gemakkelijker om te onthouden. Neem nu het gebaar voor 'kip'. Een kip heeft een rode kam op haar kop. Daarom hou je je hand zo op je hoofd. Als je weet wat de reden is, zal het je veel beter bijblijven.

#3 Niets gebaren helpt niet. Probeer jezelf duidelijk te maken met je handen, mimiek en lichaam.

Hiervoor hoef je niets van VGT te kennen. Maak jezelf duidelijk met je handen, mimiek en lichaam. Steek je duim op en trek vragend je wenkbrauwen op. Iedereen zal begrijpen dat je 'goed?' bedoelt. Of doe teken met je hand dat de persoon naar jou mag komen. Wijs aan wat je bedoelt en probeer alles zo goed mogelijk te visualiseren. Heb je warm? Doe alsof je zweet van je voorhoofd veegt en iedereen begrijpt dat je het warm hebt. Zo zijn er nog talloze dingen die je zelf gemakkelijk kan bedenken. Durf dus te gebaren.

#4 Neem gebaren over van doven/slechthorenden.

Let op hoe personen gebaren tegen jou. Hiervan kan je gebaren kopiëren. Zo leer je snel bij. Belangrijk hierbij is dat je de persoon vraagt om correcte VGT te gebruiken tegen jou. Veel doven passen zich namelijk automatisch aan aan mensen die geen VGT kennen. Ze gebruiken dan bijvoorbeeld meer lichaamstaal of onderling afgesproken communicatie. Vandaar meld je dus best dat je VGT wil leren door te kijken hoe hij/zij zelf gebaart. Dat zullen alle doven en slechthorenden met plezier voor je doen en op die manier kan je gebaren van hem/haar overnemen.

#5 Volg onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Onze online cursus Vlaamse Gebarentaal zit vol tips waardoor je VGT beter zal begrijpen. Hoe beter je iets begrijpt, hoe beter je het onthoudt.
Start met onze online cursus Vlaamse Gebarentaal

Met login bekijk je alles op je eigen tempo. Je leert één voor één de gebaren. Geen stress om iets te missen, want het gebaar herhaalt zich tot jij beslist om verder te gaan.

Ga aan de slag met de oefeningen en leer VGT over het thema dat jou interesseert.

Waar wacht je op? 😉